Expertmeeting over 'christelijk onderwijs in een seculiere cultuur' online
Over het boek van Kees Boele ‘Van zuil naar zout. Christelijk onderwijs in een seculiere cultuur’ raak je niet snel uitgepraat. Boele verkent hoe je christelijk onderwijs kunt organiseren in klimaat dat steeds meer seculier wordt. Daarbij steekt hij stevig in op de rol van ouders en de kerk in christelijk onderwijs en de rol van christelijke docenten op scholen.
Kennistafel: conversatie met experts uit het veld
In het najaar van 2021 werd op initiatief van het Onderzoekscentrum Jeugd, Kerk en Cultuur (OJKC) van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) een 'kennistafel' georganiseerd, waarin experts op gebied van christelijk onderwijs en identiteit in gesprek gingen met elkaar en met de auteur naar aanleiding van het boek. Naast experts van PThU en OJKC waren deelnemers afkomstig van de Vrije Universiteit, Theologische Universiteit Kampen, Theologische Universeit Apeldoorn, Evangelische Theologische Faculteit Leuven, Universiteit Utrecht, Driestar Educatief, Christelijke Hogeschool Ede, Verus en Arkade. Deze ontmoeting hebben we geregistreerd en staat nu online.
Gespreksthema's
Uit het boek zijn vier gespreksthema's gekozen. Nadat Kees Boele een korte samenvatting geeft en over de achtergrond vertelt komen achereenvolgens aan bod:
- de rol van gezinnen en kerken in christelijk onderwijs (ingeleid door Danielle van de Koot-Dees en Jos de Kock)
- de persoon en rol van de (christelijke) docent in christelijk onderwijs (Gerdien Bertram-Troost en Taco Visser)
- overeenkomsten tussen het huidige filosofische seculier klimaat en dat van de eerste drie eeuwen van onze jaartelling (Roel Kuiper en Jan Marten Praamsma)
- het waarderen van (mono-religieus) christelijk onderwijs als geschenk boven het claimen van het recht (Hanna de Jong-Markus en Erik Renkema)
Het zijn boeiende gesprekken geworden waarin ook anderen dan de inleiders zich mengden. Auteur Kees Boele kreeg steeds het laatste woord en hield er naar eigen zeggen huiswerk aan over. De vier gespreksrondes zijn afzonderlijk van elkaar te bekijken.