Kernfusie, OJKC-symposium ter gelegenheid van de promotie van Erik Renkema
Kernfusie is een OJKC-symposium over de identiteit van een samenwerkingsschool en de kansen voor het levensbeschouwelijk onderwijs. Het vindt plaats ter gelegenheid van de promotie van Erik Renkema, i.s.m. PThU en Windesheim, lectoraat Theologie en Levensbeschouwing.
Onder andere het NOS-journaal van 4 juli 2016 besteedde er al aandacht aan: de samenwerkingsschool in Nederland. De staatssecretaris van onderwijs heeft de mogelijkheid om dit type school te realiseren versoepeld. Een samenwerkingsschool is het resultaat van een fusie tussen een openbare en een school voor bijzonder, veelal confessioneel onderwijs. Het aantal samenwerkingsscholen groeit in Nederland. Het begint een fenomeen te worden dat veel in de belangstelling staat.
Tijdens dit gevarieerde symposium staan we stil bij de identiteit en het levensbeschouwelijk onderwijs van dit fenomeen. Verschillende deskundigen en betrokkenen zullen in boeiende workshops vertellen over hun visie op en ervaringen met samenwerkingsscholen voor basisonderwijs. Deze workshops worden voorafgegaan door een prikkelende lezing van Erik Renkema. Hij verrichtte in de afgelopen jaren onderzoek naar de identiteit en het levensbeschouwelijk onderwijs van deze scholen.
Lezing en workshops
Vragen die aan bod komen: Wat kan er gezegd worden over dit fenomeen in relatie tot het zo vertrouwde duale onderwijssysteem? Welke levensbeschouwelijke praktijken worden er door leerkrachten en leerlingen vormgegeven? En hoe worden deze gemotiveerd? Hoe kan samenleven juist op een samenwerkingsschool geoefend worden? Wat verwachten we van de toekomst van samenwerkingsscholen?
- Kernwaarden en de praktijk van levensbeschouwelijk onderwijs op een samenwerkingsschool
Door: Gert Dorleijn (directeur De Lonneboot te Nieuw en Sint Joosland) en Tamara de Haan (directeur De Aquarel te Sebaldeburen) - Begeleiding van samenwerkingsscholen en fusieprocessen
Door: Tamar Kopmels (senior adviseur identiteit VOS/ABB) en Ineke van Ruler (identiteitsbegeleider en docent Pabo Windesheim) - Over de toekomst van de samenwerkingsschool: beleid en uitdagingen
Door: Jacomijn van der Kooij (identiteitsbegeleider Verus) en Marleen Lammers (beleidsmedewerker / onderwijsadviseur VOS/ABB) - Omgaan met diversiteit in de klas: een godsdienstpedagogisch perspectief
Door: Erik Idema (uitgever Kwintessens) en Jessica Bouva (docent godsdienstpedagogiek lerarenopleiding Theologie en Levensbeschouwing Windesheim)
Programma
12.00 - 12.30 uur Ontvangst met koffie/ thee/ broodje (let op: is niet een volledige lunch)
12.30 - 13.10 uur Lezing door Erik Renkema
13.10 - 13.50 uur Workshops, 1e ronde
14.00 - 14.40 uur Workshops, 2e ronde
14.45 - 15.00 uur Afsluiting door Ronelle Sonnenberg
15.45 uur Verdediging van proefschrift door Erik Renkema
Workshops
- Kernwaarden en de praktijk van levensbeschouwelijk onderwijs op een samenwerkingsschool
- Begeleiding van samenwerkingsscholen en fusieprocessen
- Over de toekomst van de samenwerkingsschool: beleid en uitdagingen
- Omgaan met diversiteit in de klas: een godsdienstpedagogisch perspectief
Tijd en plaats
Woensdag 12 december 2018. Bij de PThU ( PThU zaal, 1e verdieping E vleugel), VU aan De Boelelaan 1105, Amsterdam
Kosten
Namens het Onderzoekscentrum Jeugd, Kerk en Cultuur van de Protestantse Theologische Universiteit en het lectoraat Theologie en Levensbeschouwing van Hogeschool Windesheim nodigen we u van harte uit dit symposium kosteloos bij te wonen. We verzoeken u wél om zich individueel aan te melden via onderstaand formulier.